Input:

Zaključne knjižbe in izkazi s pojasnili po SRS 39 pri podjetjih v stečaju ali prisilni likvidaciji

4.12.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 18 minut

2.2 Zaključne knjižbe in izkazi s pojasnili po SRS 39 pri podjetjih v stečaju ali prisilni likvidaciji

Erika Stražar

Organizacija v stečaju ali prisilni likvidaciji mora skladno z Zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) pripraviti poslovne knjige in računovodske izkaze skladno s SRS 2024 ter na njihovi podlagi davčne obračune skladno z davčno zakonodajo.

Tabela: Roki za pripravo in predložitev poročil in obračunov pristojnim organom za družbe

  Poročilo   Prejemnik   Rok  
1.   Na dan pred začetkom stečajnega postopka     najpozneje 2 meseca po začetku stečajnega postopka  
  - računovodski izkazi (bilanca stanja in izkaz poslovnega izida)   Ajpes  
  - davčni obračun   Furs  
2.   Otvoritvena bilanca na dan začetka postopka z vsemi prilogami   Sodišče   najpozneje 4 mesece po začetku postopka  
3.   Računovodski izkazi med trajanjem stečajnega postopka      
  - na zadnji dan trimesečnega obdobja - bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in udenarjanje premoženja, če ne nadaljuje poslovanja ali opravljanja drugih sprotnih poslov   Neobvezna   en mesec po koncu obdobja  
  - mesečno v primeru nadaljevanja proizvajanja in opravljanja drugih sprotnih poslov po 316. členu ZFPPIPP in 317. členu ZFPPIPP   Sodišče   do 10. v tekočem mesecu po stanju na zadnji dan prejšnjega meseca  
4.   Na dan zaključka poslovnega leta med postopkom   Furs   najpozneje 3 mesece po koncu davčnega obdobja (običajno 31. 3. xx)  
  - davčni obračun vključno z računovodskimi izkazi (bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in udenarjanje premoženja)      
5.   Računovodski izkazi in pojasnila na dan pred potrditvijo načrta končne razdelitve   Furs   v 15-ih dneh po potrditvi načrta končne razdelitve  
  - bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in udenarjanje premoženja in davčni obračun    
6.   Končni davčni obračun (če se ne opravi končna razdelitev) na dan pred sprejetjem sklepa o končanem postopku brez razdelitve upnikom   Furs   v 15-ih dneh po sprejetju sklepa  
7.   Zaključni računovodski izkazi na dan končanja vseh opravil stečajnega postopka   Neobvezno   do sestavitve končnega poročila upravitelja  
  - Zaključna bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in udenarjanje premoženja, izkaz denarnih tokov    

Pri pripravi poslovnih knjig in računovodskih izkazov organizacija v stečaju (na podlagi zakona uradno začet postopek stečaja ali prisilnega prenehanja ) upošteva SRS 39 (2024), ki obravnava posebnosti računovodskih rešitev v organizacijah v stečaju ali prisilnem prenehanju ter sestavljanje računovodskih izkazov. SRS 39 določa pravila sestavljanja otvoritvene bilance, vrednotenja in merjenja računovodskih postavk in vodenje poslovnih knjig v času postopka, sestavljanje zaključne bilance stanja ter hrambe dokumentacije po zaključku postopka. Za rešitve, ki niso predvidene v SRS 39, se smiselno uporablja Uvod v Slovenske računovodske standarde, Okvir SRS ter SRS od 1 do 17 in 20 do 23.

Računovodski izkazi in davčni obračun na dan pred začetkom postopka

Organizacija mora najpozneje dva meseca po začetku postopka bilanco stanja in izkaz poslovnega izida v elektronski obliki predložiti Ajpesu in predložiti davčni obračun na Furs. Organizacija na dan pred začetkom postopka poslovne knjige in računovodske izkaze skladno z uvodom v SRS, okvirom SRS, SRS od 1 do 17 in ob 20 do 23. Če se postopek začne v prvem mesecu davčnega obdobja, mora organizacija Fursu predložiti davčni obračun s prilogami za preteklo in tekoče davčno obdobje najkasneje v dveh mesecih od poteka preteklega davčnega obdobja.

Postopki pri samostojnemu podjetnik so drugačni, saj mu z dnem začetka stečajnega postopka preneha status podjetnika, kar pomeni, da se izbriše iz poslovnega registra. Stečajni postopek se nadaljuje kot postopek osebnega stečaja. Stečajni


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih